Tarina

UNDERGROUNDIA TEHTAANKADULTA - AIKUISELLE NAISELLE

Vuodesta 1999 Uudenmaankadulla sijainnut Muotihuone Selavi muutti heinäkuun ensimmäinen päivä 2018 Tehtaankadulle. 
Muotihuone Selavi on erikoistunut aikuisen naisen perusvaate-, business- ja juhlapukeutumiseen. Muotihuoneen Seigle-mallisto on mitoitettu noin 152-165cm pituisille naisille, mutta sen kokovalikoima on huomattavan laaja sisältäen myös ns. normaalikoot 30-48. Seigle-malliston luojan Sari Ruismäen innovaatio on se, että vaatteet kustomoidaan perusmalliston pohjalta.


Tsaarin ajasta nykypäivään

Seigle-malliston suunnittelija Sari Ruismäki kulkee isotätinsä Ida Maria Huimalan (1879-1931) viitoittamaa tietä. Ida Huimala teki upeasti kirjailtuja pukuja Helsingin vallasnaisille sekä tsaarin aikana että Suomen itsenäistymisen aikaan. Esimerkiksi Ester Ståhlberg, Suomen ensimmäisen presidentin puoliso, lukeutui hänen asiakkaisiinsa. Kun Sari Ruismäki kuusivuotiaana sai lahjaksi laatikollisen tilkkuja, hänkin päätti ryhtyä muotisuunnittelijaksi. Näin myös kävi.

Sari Ruismäki on tehnyt uran vuodesta 1997 lähtien oman Seigle-mallistonsa kautta. Ennen sitä hän oli toiminut Kymen Sukka Oy:ssa sukkasuunnitelijana, Kati-Myynti Oy:ssa  muun muassa Venäjän naistenmalliston suunnittelijana, Joutsela-Muoti Oy:ssa naisten normaali -ja plusvaatekokojensuunnitteijana. Toiminut Ylen ja MTVn puvustoissa sekä työstänyt lukuisia kuvitustöitä Polassa, Finnairilla, Sotainvalidiliitossa, Suomen Yrittäjissä jne, jne. Kuitenkin - tai näistä huolimatta Ruismäki pitää itseään lähinnä muotoilijana. Palataksemme vaatteisiin Sari sanoo: - Olen vuosien ajan seurannut suomalaisten naisten vartalon muutoksia ja makumieltymyksiä. Pystyisin jopa muotoilemaan muutamalle vakioasiakkaalleni puvun suoraan ompelukoneella.

Seigle-malliston erikoisuus on mitoitus, sillä tuotteet on mitoitettu noin 152-165cm pituisille naisille. Samoja pukumalleja saa nykyisin myös normaalimitoituksella.

- Suomessa petit size -mitoitusta on yleensä vaikeata löytää. Esimerkiksi laadukkaita hyvin istuvia jakku-, housu- ja kotelopukuja. Seigle-malliston vaatteissa olkapäät ovat sopivankokoiset, vyötärö kohdallaan ja vaatteiden mittasuhteet muutenkin oikeat, Ruismäki sanoo.

Muodokkaasti pienessä koossa
Seigle-mallisto on kokovalikoimaltaan hyvin laaja, sillä se sisältää koot 30-48. Tämä merkitsee sitä, että myös muodokkaammat alle 165cm naiset voivat hankkia vaikkapa kauniisti slimmattuja jakkuja tai kotelopukuja. Selavin kanta-asiakkaisiin lukeutuu kyllä myös yli 170 cm naisia, jotka haluavat Seigle-tuotteita pidennettyinä versioina.

Jakkupukujen kustomointia

Kaiken kaikkiaan kyse on kustomoinnista. Sari Ruismäen toiminta-ajatus on se, että pukuja tehdään tilauksesta perusmalliston pohjalta. Asiakas voi valita jakkumallin ja siihen sopivan kankaan ja mahdollisesti saada jakkuun vaikka lisää pituutta, pienentää kaulusta tai muuta pientä kikkaa. Intohimo asiakkaan mittojen ja muotojen mukaisiin vaatteisiin on kantanut Ruismäkeä eteenpäin jo yli kymmenen vuoden ajan. Sari Ruismäki kertoo, että uusi asiakas saattaa liikkeeseen tullessaan huudahtaa, että paikka on ihana, mutta miksi siitä ei ole missään mitään tietoa.

- Vastaan aina, että tämä on aikuisen naisen underground-liike.

Muotihuone Selavi, Tehtaankatu 5 C, 00140 Helsinki, www.selavi.fi


Lisätietoja antaa Sari Ruismäki -Kiianmies p. 044-510 2862
Pressikuvia voi tilata osoitteesta selavi@selavi.fi